Aurat Oh Aurat!! mudah jika kita patuh..



Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah sekali lagi liyana diberi peluang untuk menyampaikan sedikit ilmu untuk diri liyana sendiri dan kepada semua pembaca ..insya Allah banyak ganjarannya dan semoga mendapat keberkatan dari-Nya...

Aurat!!!aurat?? apa itu aurat??-->Dalam erti kata lain sesuatu anggota badan yang wajib ditutup dan disembunyikan dan haram orang bukan mahram melihatnya..

siapa  mahram??
  • ibu-ibu kamu, dan
  • anak-anak kamu, dan
  • saudara-saudara kamu, dan(adik beradik)
  • saudara-saudara bapa kamu, dan(adik-beradik bapa)
  • saudara-saudara ibu kamu dan(adik beradik ibu)
  • anak-anak saudara kamu yang lelaki, dan
  • anak-anak saudara kamu yang perempuan, dan
  • ibu-ibu kamu yang telah menyusukan kamu, dan
  • saudara-saudara susuan kamu, dan
  • ibu-ibu isteri kamu, dan
  • anak-anak tiri yang dalam pemuliharaan kamu dari isteri-isteri yang kamu telah campuri; tetapi kalau kamu belum campuri mereka (isteri kamu) itu (dan kamu telahpun menceraikan mereka), maka tiadalah salah kamu (berkahwin dengannya).
  • Dan (haram juga kamu berkahwin dengan) bekas isteri anak-anak kamu sendiri yang berasal dari benih kamu.
  • Dan diharamkan kamu menghimpunkan dua beradik sekali (untuk menjadi isteri-isteri kamu), kecuali yang telah berlaku pada masa yang lalu.

Apakah syarat2 menutup aurat??

Pertama:
--->bagi bukan mahram aurat bagi:-(rakan agama lain dan bukan mahram)
Perempuan: seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan.
Lelaki: bermula dari pusat hingga ke lutut

--->bagi rakan-rakan seislam dan sejantina
Perempuan: bermula dari pusat hingga ke lutut
lelaki: bermula dari pusat hingga ke lutut

---->bagi ahli keluarga:-
perempuan
: bermula pusat hingga ke lutut
lelaki: bermula pusat hingga ke lutut

ingat kita menutup aurat BUKAN membalut aurat
Kedua: 
banyak umat islam kini MEMBALUT aurat.. contohnya dengan memakai Legging ,Inner ,Seluar Carrot, cardigen , dan banyak lagi..kita sepatutnya menutu aurat pastikan pakaian yang kita pakai itu LOGGAR dan tidak ketat..satu lagi trend yang semakin popular kini "JUBAH KETAT" kita tidak boleh memakai jubah yang boleh menampakkan tubuh badan , jika ingin memakai jubah pilihlah jubah yang tidak menampakkan tubuh badan
X salah(legging)
 X Salah(jubah ikut bentuk badan)
 X Salah(cardigen ketat)






Ketiga:
Kita mesti memakai pakaian yang TIDAK JARANG..

 X salah(jubah jarang)

 / Betul(jubah tidak jarang)


Keempat:
Tudung bagi Perempuan metilah menutup sehingga dadanya.. itu adalah WAJIB!!
bukan kita boleh pilih2 kita tidak dilarang untuk berfesyen.. berfesyenlah asalkan ikut syariat labuhkanlah tudung ,selendang yang dipakai melepasi dada kita.. insya Allah

  X Salah(tudung tidak melepasi dada)

 / Betul(tudung melepasi dada)


/ Betul(tudung melepasi dada)
"kita boleh berfesyen tetapi labuhkanlah tudung/selendang kita sehingga melepasi dada"


CONTOH PAKAIAN YANG MENUTUP AURAT DENGAN BETUL (/)










"YANG TERTUTUP ITU INDAH , YANG TERTUTUP ITU LEBIH TINGGI HARGANYA,"
ISLAM MELETAKKAN WANITA DITEMPAT YANG TINGGI, JADI JANGAN KITA RENDAHKAN DARJAT ITU"
Semoga kita sama-sama berubah kearah mencapai Syurga Allah..Amin~ insya Allah
Ingat Allah sayang kita!! ^-^

wallahu a'lam
Beautiful of Iman~

kita Pendakwah BUKAN Penghukum


Assalamualaikum..
sedikit ilmu untuk dikongsi bersama buat diri kita semua iaitu insan Pelupa..
Dalam kita menyampaikan dakwah kita jangan lupa kita cuma sampaikan apa yang kita tahu, jangan kita buat sesuatu hukum kalau kita tak tahu,kalau orang tanya berkenaan sesuatu hukum dan kita tak tahu jawablah "maaf ana kurang pasti dengan hukum ini ana masih belajar" bukannya "ana tahu hukumnya ana rasa hukumnya haram!" ,...nauzubillahiminzalik berdosa kalau kita letak hukum yang salah.. buat peringatan kita bersama~insya Allah



wallahu a'lam
Beautiful of Iman~

Siti & Sally the sisters closet dress giveaway!

Assalamualaikum hari ni liyana nak join satu GA,jom join sama2!

Sempena pembukaan butik online yang dijalankan oleh Sally dan juga kakak, kami dah sepakat untuk menghadiahkan sehelai dress yang akan dipilih secara rawak untuk pembaca blog Sally..So, girls...what you waiting for..?


  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, Follow Instagram Sally (Kalau ada + optional) dan Like Fanpage Sally & Fanpage The Sisters Closet
  2. Tolong klik SITI - SALLY - THE - SISTERS - CLOSET - DRESS - GIVEAWAY
  3. Buat satu entry bertajuk Siti & Sally The Sisters Closet Dress Giveaway!
  4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish.
  5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
  6. Sally akan gunakan khidmat Uncle Random.org untuk pilih ye...Hanya SEORANG PESERTA yang akan dapat sehelai dress.
  7. Giveaway akan berlangsung daripada 16th September 2014 - 19th September 2014
Credit : Mialiana.com

Segmen Blogwalking Lestari


Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah hari yang indah sempena HARI MALAYSIA ini liyana berpeluang untuk join satu GA daripada KASIH LESTARI ABADI..


Alhamdulillah kalau pembaca semua nak join klik SINI
jom kita mengimarahkan lagi segmen ini..

wallahu a'lam
Beautiful of Iman

Cara mengesan jin didalam tubuh badan kita by facebook


Assalamualaikum,
alhamdulillah sekian lama liyana tak update blog...kesian dia,x pa2 tadi liyana jalan2 di FB liyana tertarik dengan satu post oleh Legacy Secret Trading .. jadi liyana nak repost di entry liyana hari ni supaya nanti liyana boleh baca balik di blog liyana dengan mudah, semua yang baca entry liyana pun boleh mendapat sedikit manfaat..insya Allah



CARA MENGESAN JIN DIDALAM TUBUH BADAN KITA
Assalamualaikum,,disini saya nak kongsi cara bagaimana untuk kita mengesan jin yang berada didalam tubuh badan kita. Tahukah anda jin mengalir didalam tubuh badan kita mengikut saluran darah Rasulullah saw bersabda: "Sesungguhnya syaitan itu berjalan pada aliran darah manusia" jin yang masuk ke dalam pembuluh darah terus ke otak dan melalui otak, jin boleh mempengaruhi bahagian mana saja kerana jin sudah menguasai otak. Ini dibuktikan oleh perubatan bahawa para pesakit yang tidak sedarkan diri memiliki gelombang otak yang sangat halus dan aneh.Cara bagaimana untuk kita mengesan jin didalam tubuh kita, anda pegang dinadi sebelah kiri anda dan baca doa ini:
1. Mengucap Dua Kalimah Syahadah 1x
2. Selawat Keatas Nabi 3x
3. Surah Al-Fatihah 1x
4. Ayat Kursi 3x
5. Zikir Lailahaillallah 100 x.
sekiranya semasa anda membaca ayat-ayat diatas badan anda terasa seperti dibawah itu la tandanya tubuh badan anda dihuni jin , Segera la pergi membuat rawatan islam yang berhampiran.
1.Bergetar/mengigil
2.Panas
3.Pening.
4.Muntah
5.Terasa Benda Bergerak-gerak dibadan.
6.Mengantuk.
PESANAN. Jangan Lakukan Berseorangan Dirumah.

wallahu a'lam
Beautiful of Iman~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

. Template by Liyana Syafiqah Beautiful Of Iman and Malaysia