Terima Kasih Nabila medan dan Fatin Halid..


Assalamualaikum...Alhamdulillah bersyukur kepada Allah..setelah 2 tahun Liyana join mana-mana segmen dan Giveaway,ini kali pertama liyana dapat saguhati...


Terima kasih yang tak terhingga kepada penganjur Giveaway :
http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com



dan kepada sponsor:
http://fatinhalid.blogspot.com/


terima kasih...jom melawat blog mereka!!
wsalam
~Blogger muda~

'Segmen Akhir Tahun dari Yana'


Assalamualaikum...Alhamdulillah setelah beberapa hari Liyana tak update blog...hari ini liyana nak join segmen dari Miss Yanaa..


http://2.bp.blogspot.com/-XzTgAHKtrJs/UN1gKDLFtgI/AAAAAAAAAu4/lFvNSIfExBc/s1600/loloo.png
kalau korang yang lain nak join juga! >KLIK SINI<
jom sama2 kita meriahkan lagi segmen ini..^-^

Liyana tag:
`Zainatul
`Hanan

Wsalam
~Blogger muda~

Limited Edition Giveaway by Dysha Sahhir



Assalamualaikum w..b.t
hari ini liyana nak join GA dari DYSHA SAHHIR




Saya share Giveaway ini di blog saya
http://liyanasyafiqah98.blogspot.com/2012/12/limited-edition-giveaway-by-dysha-sahhir.html
..
nak join juga?? TEKAN SINI
22/12/2012~31/12/2012

wsalam
~blogger muda~ 

12 barisan umat Nabi Muhammad S.A.W di Padang Mahsyar.


Assalamualaikum...Alhamdulillah Liyana masih ada peluang untuk menyampaikan sedikit ilmu yang Liyana
baca dari sebuah artikel sebentar tadi..
semoga artikel ini dapat memberi sedikit iktibar serta keinsafan dalam diri kita..


Barisan pertama:
-manusia tanpa tangan dan kaki.Mereka didunia suka menyakiti hati jirannya.

Barisan kedua:
-manusia berwajah khinzir hitam.mereka didunia melalaikan solat atau bersolat tetapi maish melakukan kemungkaran.

Barisan ketiga:
-manusia seperti baghal dengan perut seperti gunung penuh dengan ular dan kala jengking.mereka di dunia enggan mengeluarkan zakat.

Barisan keempat:
-manusia yang keluar darah dari mulutnya.mereka itu berdusta dalam urusan jual beli.

Barisan kelima:
-seperti angin yang bertiup yang berbau sangat busuk.mereka didunia menyembunyikan kederhakaan atau maksiat kerana manusia dan mereka tidak takut kepada Allah.

Barisan keenam:
-manusia yang tenggorok dan tengkaknya putus.mereka didunia menjadi saksi palsu,mengadakan cerita yang tidak berlaku menyebabkan dia teraniaya.

Barisan ketujuh:
-manusia tanpa lidah dan keluar darah dari mulutnya.mereka didunia enggan melakukan kesaksian atau menyembunyikan sesuatu menyebabkan hukuman tidak dapat dijalankan.

Barisan kelapan:
-manusia berjalan terbalik (kaki ke kepala) manusia yang melacurkan diri atau berzina atau bertaubat.

Barisan kesembilan:
-manusia yang berwajah hitam dan mata serta perutnya berapi.mereka didunia memakan harta anak yatim.

Barisan kesepuluh:
-manusia yang bertubuh penuh dengan lepera dan velak (sejenis penyakit kulit yang amat gatal).mereka didunia menderhaka kepada ibubapanya.

Barisan kesebelas:
-manusia yang buta matanya,giginya seperti tanduk,bibir melebar hingga ke dada,lidah terjulur sampai ke perut,dan keluar kotoran yang sangat jijik.mereka didunia meminum arak.

Barisan keduabelas:
-manusia yang berwajah berseri dan bercahaya.merekalah golongan beriman dan beramal soleh.

"New Year Giveaway by Sheera Aya"



Assalamualaikum..^-^
excited sangat nak join GA ni...
GA ini dianjurkan oleh sheeraya.my

ni banner untuk GA ini:

cantik sangat banner ni,Liyana suka...

kalau korang nak join juga ikut syarat-syarat ini
  1. Follow blog another pocket-story * ni supaya korang sentiasa dapat update daripada aya.
  2. Wajib follow blog sponsor Mira Kawaii Shop & Like fanpage sponsor Mira Kawaii Shop 
  3. Buat satu entry yang bertajuk "New Year Giveaway by Sheera Aya"
  4. Masukkan banner yang disediakan di atas dan backlink ke entry ini
  5. Tag 3 orang blogger lain *pastikan mereka tahu  
  6. Letak link entry korang di comment box entry ni.

Giveaway ini berlangsung daripada 24 Dec 2012 -13 Jan 2013

dah ikut syarat-syaratnya? ok linkkan entry di sini:

dengan ini Liyana Tag:

Segmen Blogwalking Akhir Tahun 2012


Assalamualaikum...liyana nak join segmen bloglist lagi...
jam kita join sama2 dari kak NABILA MEDAN.

http://3.bp.blogspot.com/-WZj0IkzqWMU/UNZ1MWmuBYI/AAAAAAAAHtg/jZG5CEZuWew/s1600/K+Nab.png

ok kalau kawan2 nak join juga boleh lah TEKAN SINI

liyana TAG:

ok sudah!!senang sahaja..
*harap terpilihlah untuk list 10 bloglist ini..

wsalam
~blogger muda~

Pencarian Bloglist Januari 2013 by Nurfara Hani


Assalamualaikum..
macam mana kawan2 yang lain??sihat??Liyana doakan agar korang sihat dan dirahmati Allah selalu..Amin..
hari ni liyana nak join Bloglist dari NURFARA HANI



nak join KLIK SINI.

ok jom join ramai2...boleh kita BW januari 2013 ini!

wsalam
~blogger muda~



10 CARTA DOSA JASA ANDA DI DUNIA, ANUGERAH ANDA DI AKHIRAT.




10 CARTA DOSA JASA ANDA DI DUNIA, 

ANUGERAH ANDA DI AKHIRAT;


Ingatan buat diriku yang selalu terlupa... 

1. Meninggalkan sembahyang - Ular Saqar sedang menunggu
2. Melewat-lewatkan sembahyang - Neraka WAIL sedang menganga\
3. Meringan-ringankan syariat - Mendapat pandangan murka Al-Jabbar
4. Mengumpat peribadi orang - gunting neraka sedang diasah
5. Menyebarkan gossip atau fitnah - Duri-duri menanti di taman neraka
6. Tidak menjaga pergaulan -Libasan api neraka dijanjikan
7. Tidak berakhlak dengan manusia - Kemurkaan Allah bersama mu
8. Menyakiti hati orang dengan lisan- Masuklah mana-mana pintu neraka
9.Meringankan amanah - Angkatlah seberkas kayu dari neraka
10.Bersangka buruk - Amalan baik diambil orang

renungkanlah & ambik ikhtibar serta muhasabah diri kita seharian tentang apa yang telah perbuat sepanjang kita hidup 24/7..semoga kita semua dijauhkan dari segala kejahatan...sama-sama la kita memperbanyakkan segala amal soleh kerna Allah selagi kita masih bernyawa..Allahu Rabbi..

Belajar : bagaimana mendapatkan keberkatan.


Assalamualaikum w.b.t

jom baca artikel ini,
semoga memberi sedikit sebanyak ilmu kepada kita..


Mungkin jarang antara kita yang tidak tahu tips-tips belajar daripada 'salafus soleh' terdahulu. Semua tahu bukan apa itu berkat?Sesuatu yang tidak boleh dilihat, tetapi dengan berkat itu, kita boleh berasa tenang dan bahagia sentiasa walaupun separuh dunia berada di bahu kita.


TIPS BELAJAR

1) Sebelum belajar, niat bahawa aku belajar ini kerana Allah S.W.T.
Setiap kali mahu keluar bilik untuk pergi kuliah, sentiasa ingatkan diri, aku menuntut ilmu ni kerana Allah S.W.T. Banyak kelebihan bagi orang yang menuntut ilmu.Jangan rasa tertekan jika kelas bermula seawal jam lapan pagi dan habisnya pula dalam pukul lima petang. Tetapi fikir bahawa sepanjang proses menuntut ilmu ini, Malaikat akan sentiasa mendoakan kita. Jadi, kita tidak akan rasa terlalu tertekan jika kelas itu tersangatlah lama.

2) Disiplinkan diri.
Setiap kali mahu study, mesti baca satu muka surat al-Quran sebelum bermula waktu study itu. Jadi, pasti kita tidak tinggalkan al-Quran walau sesibuk mana pun kita. Ustazah ada cerita satu kisah yang sangat memberi inspirasi.Ada seorang budak perempuan di Arab Saudi yang mayatnya tidak hancur, walaupun sudah lebih dua tahun dia meninggal dunia. Ramai yang pelik kerana budak itu masih kecil, dalam umur 15 tahun. Jadi, ada yang pergi pada kedua ibu bapa budak itu dan bertanya, apakah amalan budak perempuan ini.Ibunya menjawab, saya tidak tahu apa yang istimewa anak saya lakukan, cuma saya tahu dia sangat menjaga al-Quran. Setiap kali sebelum belajar, dia pasti akan baca satu muka surat ayat-ayat al-Quran, memang tidak pernah tinggal. Jadi, budak sekecil ini pun boleh baca satu muka surat setiap kali sebelum belajar, kita yang besar panjang ini mustahil tidak mampu bukan? Orang yang hebat tidak akan memberi alasan, tetapi dia sentiasa cari jalan.

3) Kembalikan caj-caj positif dalam diri supaya tiada ruang untuk Syaitan menghalang kita menuntut ilmu.
Apaila kita rasa tertekan kerana berkali-kali sudah membaca topik tersebut, tetapi tetap tidak faham, dan akhirnya, kita rasaputus asa dan terus tutup buku. Dan yang lebih bahaya, mind setting akan mengatakan topik ini sangat susah dan tidak menarik. Akhirnya, kita tinggalkan terus topik itu hingga akhirnya kelam kabut waktu menjelang peperiksaan.Jadi, apa kata kita cuba tips daripada 'salafus soleh' terdahulu. Apabila ada sesuatu yang menghalang fokus, mereka pergi perbaharui wudhuk dan solat sunat dua rakaat.Jika kita seperti ini, sekurang-kurangnya dapat perbaharui wudhuk sudah memadai.

4) Utamakan seruan Allah S.W.T.
Part paling penting! Apabila sedang khusyuk study, tiba-tiba azan berkumandang. Berhentilah sebentar untuk menyahut seruan Allah S.W.T. Tidak lama pun solat ini. Jadikan ia sebagai terapi diri selepas penat belajar. Imam Ghazali ada mengatakan bahawa:"Orang yang menyahut seruan azan dengan serta merta meninggalkan segala urusan untuk menunaikan solat berjema'ah, di akhirat kelak, dia akan dijemput oleh Allah S.W.T dengan penuh lemah-lembut dan menjadi tetamu-Nya."Jadi, setiap kali rasa berat punggung mahu berhenti study untuk solat, ingat kembal, jika aku mahu dijemput oleh Allah S.W.T di Akhirat kelak, aku perlu utamakan solat dahulu daripada kerja lain. Mana kita tahu bukan, kita lagi rasa mudahapabila belajar selepas selesai solat itu. Inilah namanya berkat. Apabila kita utamakan Allah S.W.T daripada benda lain.

5) Jangan lupa membaca doa dan ambillah wudhuk sebelum mula belajar.



 Doa mohon Allah S.W.T memberi kekuatan dalam menuntut ilmu. Apabila kita ada wudhuk ini, kita akan sentiasa ingat bahawa belajar ini adalah satu ibadah yang sangat dituntut dalam Islam dan memudahkan lagi untuk kita terus solat jika sedang belajar, tiba-tiba azan. Kita tidak tahu dengan wudhuk itu, kita belajar lebih berkat..............................................................


Kesimpulannya, selamat beramal. Cubalah praktis tips belajar ini, matlamat kita bukanlah cemerlang dalam belajar semata, tetapi kita juga mahu keberkatan daripada Allah S.W.T.Ihfazillah yahfazka, ihfazillah tajidhu tijaahak (Jagalah Allah, nescaya Allah menjagamu).

Jadilah seperti Rasulullah S.A.W dan para sahabat yang hidupnya seimbang dunia akhirat, walaupun sibuk di medan perang dan sibuk mentadbir negara. Mereka lagi sibuk daripada kita, tetapi masih ada waktu untuk bangun tahajjud dan membaca al-Quran.Buat pemburu dunia, jangan pula kita memberi alasan, mereka tidak sama macam kita, Iman mereka mantap kerana Rasulullah S.A.W ada di sisi. Kita tidak sehebat mereka. Andai itulah pemikiran kita, percayalah, selamanya kita akan menunduk ke bawah tanpa mendongak langit yang cerah di atas.

-Artikel iluvislam.com



wsalam


~blogger muda~

'Simple Giveaway by NFH'


Assalamualaikum...w.b.t
Apa khabar...rindu pada blog ni walaupun sehari tinggal...
ok baiklah Liyana dengan berbesar hati sangat nak join GA ini..Ga ini dari HUDA

kawan2 nak join juga?? ok baiklah tengok syarat penyertaan ini ,atau TEKAN SINI

Syarat - syarat penyertaan.
1. Follow blog huda
2. WAJIB Follow dan Like semua para sponser --
3. Buat satu entry yang bertajuk 'Simple Giveaway by NFH' .
4. Copy Banner pink dekat atas tu dan backlink link entry ni.5. Letakkan link entry korang HANYA dekat link entry segmen ni sahaja (link entry lain atau cbox, tidak akan di terima).TEKAN SINI



SPONSER

Hadiah Top - Refferal 
1x Shawl Tg Shikin (Like)
1x Casing Phone by Nurul Izzati (Follow|Twitter|Click)
1x Header + Bloglist + Review Blog by NFH (Like)
1x 1Year Membership at MBH by Mira Hussin (Follow|Like)
1x Lotion Body G & H + Top - up RM5 by Ariffah (Follow|Twitter)


Hadiah untuk Entry Menarik
1x Topup RM 5 by Nur Ariffah
2x Vector by Aina (Follow|Like)
1x Header+ Bloglist + Review Blog by NFH
1x Free Banner by Nabilla Medan(Follow|Like)
1x Promote Blog at Cik Fie's Fanpage by Cik Fie(Like)


 Doodle
2x doodle from Azzahsaid(FollowLike)
2x doodle (girl) from Tg Shikin (Like)


Top - up RM3
3x Top - up RM3 by Nasriz Faridsza(Follow|Click)


Top - up RM 5
3x Top - up RM 5 by Fatihah (Follow|Like)
1x Top - up RM 5 by MissValentine(Follow)
1x Top - up RM 5 by Faaiza Sharif(Like)
2x Top - up RM 5 by Kyle Kesha (Follow|Twitter|Follow Google)


Keychain
5x keychain from Azzianti(Follow)


Bookmark and Pocket Calender
5x Bookmark by Cik Rongoks
5x Pocket Calender by Cik Rongoks


Bloglist at Hanim's Blog
5x Bloglist by Hanim(Follow|Twitter)


Review Blog
3x Review Blog by Saadah(Follow|Like)
5x Review Blog by Yana Aina (Follow|Like)


Due date : 14/12 - 31/12 (Jam 10 Malam)
Jom kita join ramai2...GA yang best ni...^-^

wsalam
~bloghger muda~
SE

Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara!




Bismillahhirrohmaanirohim,
Assalamualaikum..w.b.t.
kita semua mesti ingat,kita hidup di dunia hanya sementara,jadi janganlah kita lupa setiap perbuatan pasti ada pembalasannya diakhirat kelak..
jom baca~ 5 perkara sebelum 5 perkara.


Kawan-kawan, Ingatlah 5 Perkara Sebelum Datang 5 Perkara:

1. Sihat sebelum sakit
2. Muda sebelum tua
3. Kaya sebelum miskin
4. Lapang sebelum sempit
5. Hidup sebelum mati.


Penjelasan:
1. Sihat sebelum sakit – Lakukan sesuatu yang berfaedah dan mendatangkan kebaikan kepada diri anda dan orang-orang disekeliling anda semasa anda masih sihat.
2. Muda sebelum tua – Waktu anda muda inilah saatnya anda berusaha mencari kemewahan disamping tidak lupa kewajiban anda kepada Maha Pencipta, kelak bila anda tua anda tidak lagi memikirkan hal duniawi.
3. Kaya sebelum miskin – Waktu anda kaya berharta itulah anda boleh menolong orang yang lebih susah daripada anda kerana sedekah yang ikhlas akan jadi bekalan anda menghadapNYA.
4. Lapang sebelum sempit – Waktu anda masih ada kelapangan inilah waktu yang paling sesuai mendalami ilmu agama untuk pedoman anda.
5. Hidup sebelum mati – Sesungguhnya sewaktu hidup semua 4 perkara di atas boleh anda lakukan. Bila anda telah tiada hanya amal soleh, sedekah jariah dan doa anak yang soleh yang mengiringi anda.

wsalam
~blogger muda~

"Segmen Blogger Muslimah".


Assalamualaikum...w.b.t
Alhamdulillah masih ada peluang dan masa lagi untuk Liyana post entry yang baru...
hari ini Liyana nak join segmen dari SYAFIQAH


ok nak join Klik SINI
dengan ini Liyana nak TAG:

wsalam
~blogger muda~

Sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat!


Assalamualaikum...petang yang indah ini Liyana ingin kongsikan apa yang Liyana telah baca disebuah website tadi!jom sama-sama kita baca...
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Selawat dan salam buat Nabi junjungan yang dimuliakan, Muhammad bin Abdullah serta ahli keluarga dan para sahabat Baginda SAW..
Sepersis perut saat berkeroncong, barulah empunya diri tersedar bahawasanya ia lapar, lalu 'signal' bunyi tadi dihantar ke otak untuk memahamkan keadaan tubuh untuk bertindak, kemudian kemahuan dinyatakan dengan jelas "saya mahu makan".

Demikianlah sedikit pelajaran yang boleh kita ambil dari penciptaan diri kita sendiri, yakni hati, perbuatan dan lisan ibarat '3 incredible function'. Ketiga-tiganya saling berkait dan saling bekerjasama. Banyak lagi perumpamaan yang boleh diolah, dan ianya bergantung kepada sejauh mana kesedaran, kefahaman dan kemahuan kita ke arah menghayati setiap ciptasa Allah.
DIA-lah yang menciptakan kamu dan menjadikan pendengaran, penglihatan dan hati nurani bagi kamu. (Tetapi) sedikit sekali kamu bersyukur."(Surah al-Mulk ayat 23)


Adapun pelajaran ringkas di atas membawa kaitan kepada satu pelajaran yang berkesinambungan lebih jauh. Jauhnya penting untuk hati-hati yang ingin berubah dan mengubah.
Dimulakan penghijrahan Rasulullah dan para sahabat suatu ketika dahulu dari Mekah ke Madinah ditunjangi atas kesedaran akan fungsi hijrah itu sendiri, dimaknai dengan kefahaman yang mendalam, dan dijayakan dengan kemahuan yang kuat untuk merealisasikan hijrah bersejarah itu. Hasilnya, terpasaklah satu 'peribadi dunia islam' yang unggul di laman sfera ini.
Dalam proses dakwah dan tarbiyah Rasulullah SAW dan para sahabat ketikanya, bersaksikan masa yang dipilin bukanlah singkat, akal budi merentas cela cerca keadaan yang penuh kegawatan, lalu tibalah cahaya wahyu (Al-Quran) dari Loh Mahfuz  diturunkan kepada 'pembawa kebenaran' (Rasulullah) menjadi momentum kekuatan dan pengemudi tetap dalam mengharungi perubahan jahiliyah diri dan bangsa, membenam peribadi tercela untuk membina tamadun berjiwa baru dengan sinar Islam dan Iman.

Biodata penulis:
Sittilin Salleh merupasakan siswazah tahun satu (1) jurusan Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik di Universiti Malaysia Sabah.

Contest : PHOTO EDITOR by Farah Mohd Din..



Assalamualaikum w.b.t
hari ini Liyana nak join contest ni pulak!!
nak join?? klik SINI

http://1.bp.blogspot.com/-pDN4ZCdItU8/UMwht4O9j5I/AAAAAAAAAYc/T_DIatYUojs/s1600/images_%E5%89%AF%E6%9C%AC.jpg

ni banner untuk Contest ini!!pinky!!

ok ini buktinya yang liyana sudah follow:


ok inilah gambar yang ingin liyana pertandingkan!!..


Liyana Tag :

baiklah,selesai
wsalam
~blogger muda~



'Special Giveaway ! By Nabilah & Saadah



Assalamualaikum..^-^
hye semua!! rindunya pada blog ni...
ok Hari ini Liyana nak join Giveaway yang best...
jom...



nak join?? KLIK SINI

ok kalau nak join ini Syarat-Syaratnya..


    Syarat Penyertaan  !
1.Berwarganegara Malaysia dan mempunyai blog.
2.Wajib Buat satu entry tentang Giveaway nie :
-Tajuk 'Special Giveaway ! By Nabilah & Saadah
-Tempekkan banner di atas dan linkkan di sini semula.
-Tag 3 orang kawan dan pastikan mereka tahu
-Publish Post !
3.Wajib Follow blog Nabilah dan Saadah *akan dicek*
4.Wajib Follow and Like semua Sponsor *akan dicek*
5.Tinggalkan link entry bukan LINK BLOG ! di kotak komen.
6.Wajib klik semua link says.com / churpchurp untuk penambahan hadiah.

    Follow semua Sponser  !
 Aliya Tralala , Nabila Medan , Cahaya yang cerdik , Fatini , Budak , Nabilah Izzati
Fatin Diana , Shima , Yuyu Eyka ,  Fatimah Azzahraa , Eyka Atikah , Manja , Huda
Wanny  , Saiful Anuar , Fitry , Nurul Farain , Mohd Zuhri , Akma Mustafa AlBakri 
Afiee Qaisarah  ,  Miera Ishak  ,Yaya Hatsumi

    Like & Follow Twitter semua sponser !
*Jika Tiada Akaun Facebook , Twitter Abaikan !**Jujur*
 
 
    Klik Sampai Habis Loading 

 MeleTop Lisa Surihani Main Kayu Tiga di Istanbul?? Tak Percaya?SuperStar Live - If you like singing and dancing, this game is for you.


    Senarai Hadiah


felt craft x3 ,gelang x2 ,header transparent x3 , tudung bawal tone x1 ,topup RM5  x1,
cursor x2 , bloglist x4  ,review blog , bloglist 5 bulan , topup RM5 maxis 1 , 5 header special , 5x doodle , menu tab x2 , header animated x2 , Semua pesertadapat discount pembelian lens sebanyak 10% ,Bloglist x3 , review blog 3 orang ,Discount pembelian novel preloved 20% untuk semua peserta ,tudung chiffon 3 tone , bloglist kekal untuk 5 pmnang ,review blog 4 ,x3 dress , x2 jam , letak banner blog selama sebulan , 1xshawl ,1xtopup RM 5 ( maxis / celcom ) , 1xselendang , 2x doodle , 1xtopup maxis RM 5 , review 2 blog , banner dan header , 2x keychain kristal ,3x review blog 


    Pemenang Akan Dikira Melalui 

Top Refferal
 Random.org
Entry paling kreatif
Entry Tag Paling Banyak

    Update Special Giveaway ! By Nabilah & Saadah


Senarai Peserta
Pembahagian Hadiah
Gambar-Gambar Hadiah Juga akan diupdate kemudian
Sponsor Dibenarkan untuk Join ! Giveaway ini
Tinggalkan Link Entry Sekali Sahaja di ruangan komen.Jangan risau kalau tak ada komen korang,sebab nabilah belum approve

ok!! jom join ramai-ramai untuk memeriahkan lagi GA ini ^-^

saya nak TAG :

ok Sekian terima kasih..
wsalam
~blogger muda~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

. Template by Liyana Syafiqah Beautiful Of Iman and Malaysia