Nikmatnya perpisahan insan Bercouple


"Aku memang sangat mencintainya. Tapi aku terpaksa clash dengan dia.."
"Kenapa pulak?"
"Sebab aku selalu ingat dia sampai aku selalu lupa Allah."
Pergh.. terbaiklah bro! Alhamdulillah..
Beruntung siapa dapat kekasih sepertinya. Bayangkanlah.. Tentu dia sudah dapat merasai penangan cinta daripada Allah sehingga sanggup untuk berpisah dengan insan yang selalu disayanginya dengan cara yang salah.
Ya.. begitulah.. Memilih untuk berpisah kerana Allah adalah keputusan yang sangat bijak. Itulah pilihan iman sebenarnya. Apabila menyedari diri sering terjebak dengan dosa ketika ber'couple', iman yang ada dalam diri pasti akan menegur. Sangat terbaik orang yang sanggup menerima teguran daripada iman itu.
~Cepat-cepatlah terima teguran iman di hati sebelum nafsu mengambil alih. 
Sememangnya terbaik. Itulah keputusan yang membawa manfaat buat dirinya dan kekasihnya. Bercintalah. Tapi buatlah keputusan untuk tidak ber'couple'. Selepas keputusan itu dibuat, akan berkurang atau tiada lagi episod-episod berpegangan tangan, bersentuh-sentuhan, bermanja-manjaan, membuang masa bersama, tinggalkan solat bersama, dan macam-macam lagi yang tidak sepatutnya berlaku sebelum kahwin. Masing-masing terhindar daripada maksiat dan dosa.
Itu barulah 'saling menyayangi' namanya. Mahu berpegangan tangan hingga ke Syurga atau ke Neraka? Tiada siapa yang mahu bersama ke Neraka bukan? Namun siapa yang betul-betul mahu bersama hingga ke Syurga?

Kadang-kadang kita merasakan nikmat ber'couple' itu terlalu indah. Lalu kita suka. Tapi sebenarnya itu hanya sangkaan. Mainan nafsu. Direct to the point, ber'couple' (sebelum nikah) tidak baik untuk kita. Sebab itu Allah mengizinkan berlakunya 'kehilangan' atau perpisahan. Kerana 'kehilangan' atau perpisahan yang kita tidak suka itu sebenarnya baik untuk kita.
Allah 'Azza Wa Jalla berfirman;
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kamu.Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui"
(Surah al-Baqarah ayat 216)
"biarlah kita kehilangan si dia kerana Allah. Jangan kita kehilangan Allah kerana si dia."

dipetik dari :iluvislam

"GiveAway by anis athia"


Assalamualaikum...hari ini Liyana nak join 1 give away by anis athia...

 nak join!! klik banner ni k..

...wsalam ..

Segmen : Tangkap Follower Sebanyak Mungkin


Assalamualaikum...hari ini Liyana join segmen 
dari kak Nabila Medan


comel banner ni kan!! nak join klik banner ni..^^
ini bilangan follower Liyana..



followe Liyana ada 131 sahaja..

dengan ini Liyana tag 2 orang rakan Liyana..
&

10 cara meraih cinta Allah S.W.T



Assalamualaikum...kawan2 yang dirahmati Allah sekalian..
insyaAllah kali ini Liyana akan memberi sedikit tips untuk kawan2
dan Liyana sendiri..
tadi punya seronok Liyana terjah banyak2 blog tiba terbuka satu blog yang menarik
perhatian Liyana...Liyana baca dan baca,Liyana tertarik juga nak kongsi dengan sahabat2 yang dikasihi oleh Allah S.W.T..


1.membaca Al-quran dengan bersungguh-sungguh dan cuba memahami makna setiap apa yang dibaca..
2.Mendekatkan diri dengan banyak melakukan perkara2 sunat terutamanya solat2 sunat,tetapi mengutamakan solat wajib.
3.Selalu berzikir dengan ikhlas.
4.Mengutamakan kehendak Allah dalam segala keadaan.
5.menanamkan dalam hati nama2 Allah dan sifat2 Allah serta,berusaha untuk memahami makna2nya.
6.Bersyukur kepada Allah dengan setiap perkara yang ditentukanNYA.
7.Sentiasa tawadhuk(rendah diri) kepada Allah.
8.Selalu berjaga malam untuk beribadah,bermunajah dan membaca kitab suciNYA.
9.Banyakkan bergaul dengan orang yang soleh serta mengambil hikmah dan ilmu daripada mereka.
10.Jangan mendekati perkara-perkara yang lalai yang membuatkan kita jauh dari Allah.

Dibaca dan dipetik dari Islam

Wsalam ~blogger muda~

5 perkara bawa wanita ke syurga..


Assalamualaikum...
wahai sahabat yang sudi membaca post Liyana kali ini...
jom baca..


Perkara yang membawa seseorang wanita kepada keselamatan dan kebahagiaan dunia dan akhirat. Antaranya, hendaklah melaksanakan kewajipan agama.
Dalam sebuah hadis riwayat al-Bazaar, Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Jika seseorang wanita solat lima waktu, berpuasa pada Ramadan dan taat kepada suaminya, nescaya ia akan masuk syurga.
Kedua, hendaklah mentaati suami. Hal ini disebut dalam banyak hadis, antaranya hadis riwayat at-Tabarani, daripada Abdullah bin Salam bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Sebaik-baik wanita adalah wanita yang menyenangkanmu jika kamu melihatnya, mentaatimu jika kau menyuruhnya dan dapat menjaga dirinya dan hartamu ketika engkau tidak bersamanya.
Ketiga, selalu mengingati Allah. Dalam sebuah hadis riwayat at-Tirmizi, bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Hendaklah kamu (para wanita) memperbanyak membaca tasbih, tahlil, taqdis dan hitunglah dengan ruas jari-jari kerana sesungguhnya mereka akan ditanya dan akan dijadikannya boleh berbicara. Janganlah kamu lalai sehingga melupakan rahmat Allah.
Keempat, solat malam. Dalam hadis riwayat Abu Daud daripada Abu Hurairah r.a dan Abu Said r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Sesiapa yang bangun tengah malam, kemudian membangunkan isterinya, lalu mereka melakukan solat berjemaah dua rakaat, maka mereka akan dimasukkan dalam golongan orang-orang yang banyak mengingati Allah.
Kelima, berbuat baik dan banyak bersedekah. Dalam sebuah hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi, Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Wahai semua wanita, bersedekahlah walaupun dari perhiasan kamu sekalian. Sesungguhnya kamu kelak paling banyak menjadi penghuni neraka. Demikianlah, wallahualam

dibaca dan Dipetik dari:Islam
~Blogger muda~

'Segmen Bloglist September by Priya'


Assalamualaikum...Apa khabar??
Liyana nak join satu lagi segmen pada hari ini..

ni banner nya...comel sangat..

nak join tekan sini>>Priya

~Blogger muda~

' Special GiveAway By Iera And Tikah '


Assalamualaikum...
apa khabar? petang yang indah ini Liyana nak join satu giveaway by cokelat saya suka


kalau korang nak join jugak tekan sini>>Cokelat saya suka

~Blogger muda~


"AimanAziz's Giveaway 2012"


Assalamualaikum...Apa khabar??
Hari ini Liyana nak join satu lagi giveaway by Aiman Aziz


ni bannernya...

Blog http://www.aimanaziz.my/ simple,kemas tak semak...dan banyak input2 yang berguna kepada semua blogger...blog http://www.aimanaziz.my/ tenang je....sedap mata memandang....

Giveaway ini Ditaja oleh Ahmooyy Chantekk , Mk Syahir , Cadar Murah , Izumi Shop , Mizzs Ninie Eqbal Zack ,  Greennpanda Craft ,Izzah Ismail , Hosting Rajawali dan Dianjurkan oleh Aiman Aziz"

wsalam
~blogger muda~




TUTORIAL:Divider comel atas blog..


Assalamualaikum..
ini adalah first tutorial yang liyana nak buat..
meh tengok gambar ni..

tutorial ni Liyana ambil dari: Nabila Medan

meh sini semua...

1.Dashboard>Design>Edit Html>Tick Expand Widget
2.Tekan ctrl + F ,dan cari 
</head>
3.Copy code ni dan pastekan dekat bawah code tadi..

<div style=" background-image: url('http://media3.onsugar.com/files/2011/07/29/4/806/8060515/ff7a5977ca7fa900_cute-hearts-t6.png');   width: 100%;  height: 34px; z-index: 100; position: fixed; "></div>

4.Preview,kalau dah ok Save!

MERAH=tukar image yang korang suka
BIRU=tukar ketinggian yang korang nak..


kalau korang nak divider yang comel2 dari kak Nabila tekan sini>>SINI

~Blogger muda~

Khabarkanlah cintamu kepada Allah..



Assalamualaikum...

"jika kita mencintai seseorang biarlah kita mendiamkan diri kerana apabila kita diam itulah yang menjadi tanda cinta kita pada nya. Dan khabarkanlah perkara ini kepada Allah, kerana dia mengetahui segalanya daripada kita"
Memang benar apa yang apa yg terdapat dalam ayat di atas, dan saya tidak nafikan dan bukannya untuk dibanggakan tetapi sebagai perkongsian bersama kerana perkara inilah yang saya pegang hingga hari ini. Tapi bagi sesetangah orang perkara ini payah kerana ada segelintir orang sahaja yang sanggup menaggung rasa di hati dan menyatakan nya kepada Sang Pencipta.
Di sini saya ingin berkongsi apa yang saya baca mengenai "Cinta Mengikut Islam" ini;
1 ) Pendam dan luahkan pada Allah
"Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik begitu lah sebalik nya"
(Surah an-Nur ayat 26)
2) Nilai dan selidiki sebelum mencintai

3) Jauhilah 'bercouple"

4) Solat Istikharah dan musyawarah (berbincang)

5) Bertindaklah ke arah kesempurnaan Iman

Dipetik dari..iluvislam

"Segmen Jiakreatifelt: Blog aku cantik tak?"

Assalamualaikum...
apa khabar??
lama sangat dah rasanya tak masuk segmen2 ni...
tiba2 excited pulak nak masuk...

baiklah..kawan2 ni banner untuk segmen ni..

comelkan banner ni macam blognyer jugak ->>jiakreatifelt
ok besertakan entry ini saya nak tag 2 orang rakan saya


thanks kawan2....~blogger muda~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

. Template by Liyana Syafiqah Beautiful Of Iman and Malaysia